Ecologisch denken in het openbaar bestuur

Door de CXO
Suzanne Potjer
16/3/2023

Vorige week was ik bij deĀ dealmakersopleiding van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Op het terrein van de Floriade keken we een dag lang door de ecologische bril šŸŒ± naar onze samenwerkingsvraagstukken. En het viel op: dat brengt inzicht.

Zelf trapte ik af met een inleiding geĆÆnspireerd door het artikel van NRC-journalist Wouter van Noort over de korstmos en wat we kunnen leren van samenwerkingen in de natuur.Ā Vervolgens verkenden we een publiek ecosysteem in de praktijk: die rond de opgave van circulair bouwen. We onderzochten hoe ontwikkelingen als de Floriade, de bouwopgave in Flevoland en de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen opgemaakt zijn uit relaties en hoe je vanuit die relaties beweging kan creĆ«ren.

Jurian Strik bracht de ā€˜ecologische check-upā€™ mee, een tot de verbeelding sprekend kaartspel dat zorgde voor rake gesprekken tussen de dealmakers.

En geheel in de stijl van ecologen - eerst praktijk verkennen en dan theoretisch reflecteren - eindigden we met een gelaagd en inzichtelijk verhaal van prof. dr. Gerda Van Dijk die als getraind ecoloog onderzoek doet naar organisaties en leiderschap. (Voor geĆÆnteresseerden, zie hier een introductie in haar werk.)

Voor de dealmakers - die als geen ander relationeel werken - bruikbaar materiaal. En voor mij als #CXO een reminder dat ecologisch denken een onderwerp is om verder te verkennenšŸ”

Aanmelden voor de nieuwsbrief!

Updates

Update
23/3/2023

Essaybundel Staat van het Bestuur 2022

Lees meerLees meer
Update
21/2/2023

Van verlamming naar samenwerking

Lees meerLees meer
Update
16/1/2023

Interview Open Mind Magazine

Lees meerLees meer

Neem
contact op

Heb jij een voorbeeld waar je de CXO op wil wijzen, of een ander idee? Neem dan vooral contact op!

LinkedIn
Mail