John Muir (1838-1914)

Door de CXO
Suzanne Potjer
15/7/2022
Een korte blik op het wondere werk van een avonturist, schrijver en invloedrijke natuurbeschermer
Een korte blik op het wondere werk van een avonturist, schrijver en invloedrijke natuurbeschermer


“Duizenden vermoeide, gespannen, overbeschaafde mensen zien in dat de bergen intrekken als thuiskomen is; dat de wildernis een levensbehoefte is; en dat bergparken en natuurreservaten niet alleen een nuttige bron van hout en irrigerende rivieren zijn, maar ook een levensbron.”

In de eerste CXO-nieuwsbrief schrijf ik over avonturier en schrijver John Muir en zijn blik op exploratie. Muir was niet alleen auteur van vele prachtige artikelen en boeken, hij is ook van grote betekenis geweest voor de wereldwijde natuurbeschermingsbeweging. Dankzij zijn boeken en zijn lobbywerk (hij was onder meer medeoprichter van de Sierra Club, de eerste natuurbeschermingsorganisatie van Amerika) werd onder andere Yosemite Park in 1906 opgericht als één van eerste nationale parken onder bescherming van de Amerikaanse federale overheid. Wat meespeelde, is dat Muir enkele jaren daarvoor president Theodore Roosevelt mee had genomen op trektocht door Yosemite, en hem daar had overtuigd van de grote waarde van dit stukje wilde natuur.

In één van mijn favoriete fragmenten uit zijn werk bevindt Muir zich in de bossen van de Californische Sierra, als er een flinke storm raast. Om hem heen wuiven de reuzendennen en zilversparren heen en weer, de grond trilt van de druk die op de boomwortels wordt uitgeoefend, en door het hele bos weerklinkt het geraas van de wind. ‘Dit moet ik van bovenaf zien’, denkt Muir. Hij zoekt de hoogste bergkam, en klimt met handen en voeten in de grootste douglasspar. Op de top van de spar blijft hij zitten. Terwijl de boom heen en weer zwiept, overziet hij het bos en beleeft hij de storm in zijn volle glorie.

Over deze ervaring schrijft Muir: 

“Allemaal bereizen we samen de Melkweg, bomen en mensen; maar het kwam pas op deze stormachtige dag, zwiepend in de wind, bij me op dat bomen reizigers zijn in de klassieke zin. Ze maken vele reizen, geen verre, dat is waar; maar onze eigen korte reisjes, weg en weer terug, zijn nauwelijks meer dan het wuiven van bomen - vaak halen ze het er zelfs niet bij.”

Citaten komen uit de Nederlandse vertaling van enkele van zijn verhalen genaamd In de Wildernis (2018)

Aanmelden voor de nieuwsbrief!

Updates

Update
10/4/2024

CXO & Agenda Stad op Creative Bureaucracy Festival

Lees meerLees meer
Nieuwsbrief
10/4/2024

Succesvol falen is een keuze

Lees meerLees meer
Nieuwsbrief
29/2/2024

Video interview met de CXO

Lees meerLees meer

Neem
contact op

Heb jij een voorbeeld waar je de CXO op wil wijzen, of een ander idee? Neem dan vooral contact op!

LinkedIn
Mail