“Duizenden vermoeide, gespannen, overbeschaafde mensen zien in dat de bergen intrekken als thuiskomen is; dat de wildernis een levensbehoefte is; en dat bergparken en natuurreservaten niet alleen een nuttige bron van hout en irrigerende rivieren zijn, maar ook een levensbron.”
In de eerste CXO-nieuwsbrief schrijf ik over avonturier en schrijver John Muir en zijn blik op exploratie. Muir was niet alleen auteur van vele prachtige artikelen en boeken, hij is ook van grote betekenis geweest voor de wereldwijde natuurbeschermingsbeweging. Dankzij zijn boeken en zijn lobbywerk (hij was onder meer medeoprichter van de Sierra Club, de eerste natuurbeschermingsorganisatie van Amerika) werd onder andere Yosemite Park in 1906 opgericht als één van eerste nationale parken onder bescherming van de Amerikaanse federale overheid. Wat meespeelde, is dat Muir enkele jaren daarvoor president Theodore Roosevelt mee had genomen op trektocht door Yosemite, en hem daar had overtuigd van de grote waarde van dit stukje wilde natuur.
In één van mijn favoriete fragmenten uit zijn werk bevindt Muir zich in de bossen van de Californische Sierra, als er een flinke storm raast. Om hem heen wuiven de reuzendennen en zilversparren heen en weer, de grond trilt van de druk die op de boomwortels wordt uitgeoefend, en door het hele bos weerklinkt het geraas van de wind. ‘Dit moet ik van bovenaf zien’, denkt Muir. Hij zoekt de hoogste bergkam, en klimt met handen en voeten in de grootste douglasspar. Op de top van de spar blijft hij zitten. Terwijl de boom heen en weer zwiept, overziet hij het bos en beleeft hij de storm in zijn volle glorie.
Over deze ervaring schrijft Muir:
“Allemaal bereizen we samen de Melkweg, bomen en mensen; maar het kwam pas op deze stormachtige dag, zwiepend in de wind, bij me op dat bomen reizigers zijn in de klassieke zin. Ze maken vele reizen, geen verre, dat is waar; maar onze eigen korte reisjes, weg en weer terug, zijn nauwelijks meer dan het wuiven van bomen - vaak halen ze het er zelfs niet bij.”
Citaten komen uit de Nederlandse vertaling van enkele van zijn verhalen genaamd In de Wildernis (2018)
Wat maakt een daadkrachtig en responsief bestuur?
Voor de essaybundel van de Staat van het Bestuur 2022 schijnen acht experts op persoonlijke titel en vanuit verschillende invalshoeken hun licht op het vraagstuk. Ik schreef één van de bijdragen, gericht op de vraag: hoe kunnen we veranderkracht mobiliseren, in het openbaar bestuur én in de brede samenleving?
Andere bijdragen komen o.a. van Albert Jan Kruiter, Lisanne de Blok en Kutsal Yesilkagit. Het geheel aan essays maakt een interessante balans: ze gaan zowel over de toenemende noodzaak om te innoveren in het openbaar bestuur, als ook om te koesteren wat we hebben in bijv. onze democratische rechtsstaat en het sterk aanwezige engagement in de samenleving.
De Staat van het Bestuur 2022 zelf is een tweejaarlijkse trendanalyse met feiten, cijfers en onderzoeksresultaten op het gebied van decentrale democratie en bestuur. Een interessant naslagwerk! Uit het rapport: 'Naast de constanten die het openbaar bestuur in Nederland kenmerken, toont de Staat van het Bestuur 2022 een beeld van een openbaar bestuur dat vanuit verschillende kanten onder druk staat'.
Vorige week was ik bij de dealmakersopleiding van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Op het terrein van de Floriade keken we een dag lang door de ecologische bril 🌱 naar onze samenwerkingsvraagstukken. En het viel op: dat brengt inzicht.
Zelf trapte ik af met een inleiding geïnspireerd door het artikel van NRC-journalist Wouter van Noort over de korstmos en wat we kunnen leren van samenwerkingen in de natuur. Vervolgens verkenden we een publiek ecosysteem in de praktijk: die rond de opgave van circulair bouwen. We onderzochten hoe ontwikkelingen als de Floriade, de bouwopgave in Flevoland en de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen opgemaakt zijn uit relaties en hoe je vanuit die relaties beweging kan creëren.
Jurian Strik bracht de ‘ecologische check-up’ mee, een tot de verbeelding sprekend kaartspel dat zorgde voor rake gesprekken tussen de dealmakers.
En geheel in de stijl van ecologen - eerst praktijk verkennen en dan theoretisch reflecteren - eindigden we met een gelaagd en inzichtelijk verhaal van prof. dr. Gerda Van Dijk die als getraind ecoloog onderzoek doet naar organisaties en leiderschap. (Voor geïnteresseerden, zie hier een introductie in haar werk.)
Voor de dealmakers - die als geen ander relationeel werken - bruikbaar materiaal. En voor mij als #CXO een reminder dat ecologisch denken een onderwerp is om verder te verkennen🔍
Op het levendige regiocongres van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) vertelde ik over mijn werk als CXO en verkende ik samen met oud-Denker des Vaderlands Daan Roovers de kunst van het samenwerken.
“Alles wat floreert, is wederkerig. We moeten de wederkerigheid terugvinden in onze samenleving. Dat begint met geven. Wat kan ik jou geven wat jij nodig hebt? Of wat kunnen wij samen maken wat geen van ons alleen kan? Met die vragen kunnen we zoveel teweeg brengen.”
Zie link voor het hele verslag👇